LITTERATUR

"Brottet" blir engelskspråkig roman

1:00 min

Den danska tv-serien "Brottet" ska nu ges ut i bokform. Det är det brittiska förlaget Pan Macmillian som vill köpa rättigheterna av Danmarks Radio.

Prisade ”Brottet” får fortsättning.

Vi är vana vid att romaner görs om till film eller tv-serie, men i de engelsktalande länderna blir det allt vanligare att göra det omvända. Den Baftaprisade serien "Forbrydelsen", eller "Brottet" som den heter på svenska, har gjort stor internationell succé och nu ser det ut som om den också kommer ut som roman. Boken ska baseras på seriens två första säsonger, rapporterar Politiken.

Det är Danmarks radio som äger rättigheterna till serien och litteraturagenten Lars Ringhof säger att de pratat med över tolv förlag under den budgivning som pågick innan man bestämde sig för det brittiska förlaget Pan Macmillian.

- Det är seriens litterära kvaliteter som lockar, säger han till Politiken.

Søren Sveistrup är seriens huvudförfattare och han var först skeptisk till idén att omvandla "Brottet" till bok, men han ångrade sig när han fick se hur "otroligt ambitiöst förlaget var". Han har själv inte haft några planer på att skriva om serien till roman och han säger att han "med ro lägger över sitt barn i någon annans händer".

- Det är trevligt att historien får nytt liv och det ska bli spännande att se hur de får till det, säger Søren Sveistrup till Politiken.

Kontraktet mellan Danmarks Radio och Pan Macmillian är nästan klart, men ännu inte undertecknat. Förlaget har kontakter i över 70 länder.

En amerikansk nyinspelning av "Brottet", "The Killing", har fått fina recensioner i USA. Svenske Joel Kinnaman har en av de bärande rollerna.