Tusentals greker i fredlig protest mot sparplaner

2:24 min

Tiotusentals människor gick onsdagskvällen ut på gatorna i Aten och demonstrerade mot sparplanerna och många tänkte vara ute hela natten. Till skillnad från tidigare tillfällen gick allt gick fredligt till. Något som paradoxalt nog kan visa sig bli en utmaning för den grekiska regeringen.

De kom från alla håll och kanter till Syntagmatorget och ställde sig framför det grekiska parlamentet i Aten. Unga, gamla, föräldrar med barn i barnvagn och på axlarna.

För första gången under den pågående grekiska ekonomiska krisen anordnades inte en demonstration av några fackföreningar, organisationer eller politiska partier, utan spontant via internet. Via Facebook, där några ungdomar manade till protester mot regeringens sparpaket och privatiseringsplaner. I uppmaningen hette det att grekerna skulle följa det spanska exemplet med fredliga demonstrationer.

– Vi är fredliga, vi vill inte ha något våld, det är dumt och skrämmer bara bort folk från gatorna, sa några unga killar.

Kravallpolisen var där som vanligt. Fullt utrustad med gasmaskerna på. Beredda att använda tårgas vilken sekund som helst på nytt. Men efter en halvtimma tog de av sig maskerna. Den här gången var det ingen fara.

Och allt fler människor strömmade till, inte minst barnfamiljer som såg att det inte var farligt den här gången. Nu kan man våga sig ut och tycka till, berättade Miranda och Constantina, båda i 60-årsåldern.

– Vi, folket, vi är inte lata eller korrupta. Men det är politikerna och varför ljög de och hemlighöll de för oss att ekonomin var i botten medan de tjänade pengar, säger Constantina, som helst av allt skulle vilja stanna hela natten tillsammans med de ungdomar som planerade att göra det.

Våldsamheter brukar skingra demonstranter och många har inte vågat sig ut tidigare.

Nu blir det annorlunda framöver hoppas de båda damerna. Stora människomassor är nog mycket bättre medicin mot politikerna, tror Constantina.