Sociala medier sätter brittisk munkavle för media ur spel

1:25 min

I Storbritannien är det just nu en intensiv debatt om domstolar ska kunna förbjuda medierna att rapportera om till exempel kändisars privatliv. Lagen tillåter att domstolar kan sätta munkavle på traditionella massmedier men sociala medier som till exempel Twitter håller på att sätta den lagstiftningen ur spel.

Den liberaldemokratiska politikern John Hemming tog i parlamentet upp någonting som medierna har velat men inte kunnat berätta. Den kände fotbollsspelaren Ryan Giggs från Manchester United har begärt och av en domstol fått ett beslut att medierna inte får berätta om ett utomäktenskapligt förhållande som han ska ha haft med en dokusåpastjärna.

Men som John Hemming sa, Giggs otrohetsaffär har omnämnts av tiotusentals Twitter-användare och då fungerar inte lagen som tillåter domstolar att sätta munkvale på medierna.

John Hemming utnyttjade parlamentsledamöternas rätt att uttala sig om vad de vill och när han hade nämnt Giggs då var det också fritt fram för medierna att nämna Giggs namn eftersom de kunde rapportera om vad Hemming hade sagt i parlamentet. Premiärminister David Cameron tycker att det här är ohållbart:

– Det är ohållbart att tidningar inte kan publicera något som alla andra pratar om, sa han i en intervju för ITV. Han sa också att regeringen inte kommer att ta ställning till en eventuell ändring av lagen innan en parlamentarisk kommitté har utrett frågan.