Skellefteå

Från förorenat till strandområde

1:37 min

I dag presenterade eleverna från Ursviksskolan hur de vill att Scharinsområdet ska se ut i framtiden. Just nu pågår saneringen av industriområdet, som är ett av länets mest förorenade.

– Stränder så klart, för det finns ju nästan ingen, säger Kajsa Jonsson, en av eleverna från Ursviksskolan som presenterade förslag idag.

Elevernas idéer handlade mycket om sport och att ta vara på att området ligger nära vatten, men det fanns också mer storslagna drömmar om en amfiteater och en vindtunnel, där man kan uppleva känslan av att hoppa fallskärm.

I dag presenterades visionerna för Skellefteå kommun och Lorens Burman som är bygg- och miljönämndens ordförande var imponerad.
– Faktiskt väldigt mycket som är jätteintressant som jag är helt säker på när vi förverkligar det här området på Scharins så kommer många av dem här förslagen att finnas med där, absolut, säger han.

Scharinsområdet är i dag ett av länets mest förorenade och marken innehåller både arsenik och dioxin. Därför pågår nu en sanering som beräknas vara färdig år 2014 och först därefter börjar planeringsarbetet på allvar: