"Arabiska våren" högst på G8-mötets dagordning

1:33 min

Den "arabiska våren", demokrativågen som svept över arabländerna, stod i centrum när länderna inom den mäktiga G8-gruppen i dag inledde sitt toppmöte i franska Deauville. G8 vill ge både politiskt och ekonomiskt stöd.

– De syriska myndigheterna måste omedelbart upphöra med det brutala våldet mot civila och inleda en allvarligt menad politisk dialog, säger EU:s ständige ordförande Herman van Rompuy.

Demokratiupproren i arabvärlden har satts högst upp på dagordningen när G8-länderna möts här i den franska kuststaden Deauville.

Intresset är stort. Jag trängs med ett par tusen journalister inne i det jättelika presscentret.

I dag krävde Frankrikes president Sarkozy dessutom att Jemens president Saleh avgår. Sarkozy fick omgående stöd av flera andra G8-länder.

Både Egypten och Tunisien har fått särskilda inbjudningar till årets G8-möte. President Sarkozy, som är årets ordförande för G8, vill att G8-länderna ska bilda ett strategiskt partnerskap med de nordafrikanska länderna som frigjort sig från sina gamla envåldshärskare.

Förslaget innebär att länderna ska få både politiskt och ekonomiskt stöd i demokratiseringsprocessen. Men allt sådant stöd ska vara villkorat, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

– Det är det som är poängen. Vi är villiga att göra mer, om de är villiga att gå längre med de demokratiska reformerna, sa Barroso.