Ehec-smittan sprider sig i Sverige

Ett tiotal svenskar är allvarligt sjuka och många fler har insjuknat efter att ha smittats av ehec efter ett utbrott i norra Tyskland. Fall har konstaterats i Västra Götaland, Skåne, Jämtland och Halland.

Smittskyddsinstitutet ser allvarligt på läget och uppmanar sjukvården till ökad vaksamhet mot patienter som söker vård för ehec-symptom som blodiga diarréer och buksmärtor. Dessa ska snabbt undersökas och provtas för ehec-infektion.

Smittskyddsinstitutet uppmanar svenskar att vara extra försiktiga vid resor till Tyskland den närmaste tiden. Det gäller framför allt livsmedel som inte upphettats, till exempel sallad och råa grönsaker.

Resenärerna rekommenderas att undvika opastöriserade ostar och opastöriserad mjölk. De råds att ofta tvätta händerna noga.

Utbrottet pågår sedan några veckor i norra Tyskland där ehec-bakterier hittills har dödat tre personer och förgiftat hundratals människor.

Ovanligt många har fått komplikationen HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom), med risk för skador på blodkärl och njurar.

Antalet rapporterade allvarliga svenska sjukdomsfall, med diagnosen HUS, har ökat kraftigt på bara några få dagar och är över det normala i Sverige. Just nu utreds ett tiotal sådana fall. Prover visar att det troligen rör sig om samma ehec-bakterie som i det tyska utbrottet.

Smittskyddsinstitutet kartlägger nu med övriga smittskyddsmyndigheter i Sverige hur smittvägarna ser ut för de svenska fallen i Tyskland. Sedan slutet av april har man där upptäckt 214 fall av HUS och flera hundra fall av ehec-infektioner. Så många fall under så kort tid är mycket ovanligt.

Och i Tyskland uppger myndigheter att ehec-bakterien hittats i tre gurkor från Spanien.

– Vi tror nu att gurkor är den mest troliga källan till smittan, säger Cornelia Pruefer-Storcks, hälsoansvarig i Hamburg till AFP.

En fjärde gurka har testats positivt för bakterien, men myndigheterna är osäkra på varifrån den kommer.

Efter uppgifter från hälsoansvariga i Hamburg om att ehec-bakterien hittats i tre gurkor från Spanien, ska Livsmedelsverket nu ta kontakt med de tyska myndigheterna.

– Vi får se om vi kan få närmare uppgifter om vilka grönsakspartier det kan röra sig om, så att vi kan försöka ta reda på om de har hamnat i Sverige. Men det kan vara ett visst pussel att lista ut hur livsmedel färdas i Europa, säger mikrobiolog Mats Lindblad på Livsmedelsverket.

TT