Östergötland

Många olyckor vid vägarbeten

1:32 min

Vid den här tiden på året startar en intensiv period med vägarbeten. Men trots att bilisterna är skyldiga att ta det försiktigt när de passerar vägarbeten är det många som struntar i det. 

– Jag tycker det har blivit värre, de kör för fort och de visar ingen hänsyn, de ska bara fram till varje pris. Det är den känslan jag har, säger beläggningsarbetaren Patrik Ståhl, som just nu arbetar med ett beläggningsarbete på väg 904 i Krokek utanför Norrköping.

Mellan 2003 och 2009 inträffade 1723 olyckor i landet som var relaterade till vägarbetsplatser. 26 av dem var dödsolyckor och 329 blev svårt skadade. Tre av de omkomna var vägarbetare, resten bilister.

Christer Holmström vid Trafikverket är projektledare för beläggningsarbetet i Krokek och han berättar om hur de arbetar för att öka säkerheten.

- Här i Krokek har vi trafikvakter som finns i alla korsningar för att vi ska få trafiken att flyta. Vi gör vad vi kan, vi har vakter eller lots vid den här trafikmängden, säger han. 

Mikael Karlsson har arbetat som vägarbetare i 32 år och han menar att arbetet i sig är trevligt, men att det är väldigt riskfyllt.

– Det är positivt att kunna vara ute, men trafiken är det värsta. Det stora problemet är med mobiltelefonerna de pratar medan de kör och de skiter i oss. De vill bara fram, forcera, det räcker att vi tar ett felkliv, så är vi där, säger han.