Gripandet räcker inte för serbiskt EU-medlemskap

2:10 min

Serbien måste förändra mycket i sitt samhälle innan det kan bli aktuellt för landet att gå med i EU, detta trots gårdagens gripande av den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic. Men EU:s utvidgningskommissionär, Stefan Füle, hör till dem som välkomnar att Mladic nu kan ställas inför rätta.

Läs mer:  |  |

Rättvisa har skipats och ett stort hinder på Serbiens väg mot EU har försvunnit. Så sa EU-kommissionär Stefan Füle i går efter gripandet av Ratko Mladic, som har varit efterlyst för omfattande krigsförbrytelser under kriget i Bosnien.

Men att gripa Mladic är bara en punkt på en lång lista som Serbien måste beta av innan det kan bli aktuellt för landet att bli medlem i EU.

Stefan Füle säger att Serbien måste intensifiera sina reformer av samhället för att EU-kommissionen senare i år ska kunna föreslå att landet ska få inleda förhandlingar om ett medlemskap i unionen.

Nederländerna vägrade länge att ens låta Serbien lämna in sin ansökan om medlemskap i EU. Mycket beror det på de nederländska känslorna kring det som har kallats en av de svartaste dagarna i landets historia, när nederländska FN-soldater för 16 år sedan misslyckades att stoppa bosnien-serbiska trupper i staden Srebrenica.

De nederländska soldaterna kunde bara se på när flera tusen muslimska pojkar och män fördes bort till det som blev Europas värsta massaker sedan andra världskriget. Den nu gripne Ratko Mladic hade en central roll i den massakern.

Nu säger en talesperson för den nederländska regeringen till Ekot att den här skamfläcken inte ska spela någon roll för Nederländernas inställning till Serbiens möjliga framtid i EU.

Däremot kommer Nederländerna vara "stränga", säger han, när det gäller att bedöma Serbiens anpassning till EU:s regelverk.

"Alla rosor måste dofta gott för att vi ska släppa in serberna", säger talespersonen, och hävdar att erfarenheten nu visar att Bulgarien och Rumänien släpptes in i EU för lättvindigt.