Demonstrationer mot gripandet av Rakto Mladic

2:12 min

På tisdagseftermiddagen samlades några hundra personer på torget Republika i Belgrad för att protestera mot gripandet av Rakto Mladic och för att ropa slagord för ett Storserbien.

Det var framförallt ungdomar som samlades på torget.
– Men även äldre kvinnor, berättar före detta Kompanichefen för den svenska FN-bataljonen i Tusla, Bo Sigeback.

Han berättar om serbiska flaggor och hur människorna skanderade ”vi vill ha Kosovo tillbaka, vi vill skapa ett Storserbien”

Under tidig eftermiddag såg Bo Sigeback och hans fru, som är på semester i Belgrad, hur mängder med kravallutrustad polis samlades runt torget Republika. De anade att det skulle bli demonstrationer mot gripandet av Mladic.

Demonstranterna var inte många, det var mestadels unga men även äldre som klätt upp sig i serbiska mössor och uniformer.

Bo Sigeback tjänstgjorde som kompanichef för det svenska skyttekompaniet utanför Tusla i den svenska FN-bataljonen 1995.

Där fick han under sitt halvårslånga uppdrag uppleva sorgen den 25 maj 1995 när Bosnienserbiska styrkor kastade in granater mot ungdomar på torget i Tusla som firade ungdomens dag där.

Över 70 unga dog och flera hundra skadades. Han fick också vara med och ta emot de närmare 7000 människorna som lyckades fly från Scrbreniza innan massakern där.

Men tjänstgöringen har han fått tips om att inte berätta om under sin semester.

– En man sa åt mig att inte berätta att jag var i Bosnien när det inträffade i Scrbreniza, han så åt mig att hålla en låg profil, för här är Rakto Mladic en folkhjälpte.

De Bo Sigeback pratat med tror att gripandet av Mladic bara gjorts för att uppfylla EU:s önskemål.

– De säger lite skämtsamt att de vill locka in oss i EU, lämnar vi över Rakto Mladic kommer vi få jobb och kan tälja guld med kniv. Men så är naturligtvis inte fallet och de säger att det inte blir lätt att bli medlem och tycker att det är väldigt onödigt att överlämna Rakto Mladic.