Gripandet av Ratko Mladic delar Serbien

1:46 min

Det är blandade känslor i Serbien sedan nyheten om att den bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic gripits och att han inom kort väntas överlämnas till krigsförbrytartribunalen i Haag.

Beskedet möttes av positiva reaktioner i serbisk tv.

– Det är bara att gratulera dem som har gripit honom, säger en kvinna. 

– Äntligen! Det skulle ha gjorts för länge sedan, säger en medelålders serbisk man. 

Men långt ifrån alla är glada över nyheten.

– Han är en hjälte, han är inte kriminell, säger en man.
– De är inte kloka, dem som har gripit honom, säger en kvinna och menar att detta är förräderi.

Man ser en tydlig polarisering bland serberna i dag, mellan dem som är trötta på allt som har hänt och som vill gå vidare och dem som blir upprörda.

Hittills har det dock inte varit några demonstrationer eller starkare viljeyttringar, förutom i staden Novi Sad där cirka 500 ungdomar samlades i går kväll och försökte inta den lokala radio och tv-kanalen.

Dessutom demonstrerade ett femtiotal extremnationalistiska fotbollshuliganer i centrala Belgrad till stöd för Ratko Mladic.

Noterbart är att myndigheterna i Belgrad posterat ut kravallpolis kring de officiella byggnaderna i huvudstaden. 

Samtidigt kunde serbisk tv visa bilderna på den åldrande Mladic som uppenbarligen inte är i bästa kondition. Han såg likblek ut, som om han vistats länge inomhus.

Under torsdagskvällen meddelade hans advokat att Mladic haft två hjärtinfarkter och att han inte känner sig kry. Det skulle förklara att de första förhören i rätten avslutades ganska snabbt.

Förhören ska återupptas under fredagen.