POLISVÅLD

"Polisen gav mig knytnävsslag"

I morgon är det en demonstration mot polis- och väktarvåld vid polishuset i Stockholm, där personer får berätta vad som hänt dem när de mött väktare och poliser.

En av dem är Zin som skulle fira en kompis födelsedag på en krog, men hamnade i poliscell.

– Vi vill uppmärksamma det missbruk som en del poliser och ordningsvakter har, säger Wendy Francis från Styrka mot rasism, en av dem som anordnar demonstrationen.

Under demonstrationen får personer berätta vad som hänt dem när de mött väktare och poliser. Wendy säger att det finns många historier, och Zin berättar en av dem.

– Vi skulle ut och fira en kompis födelsedag och min kompis blev tagen av polisen. De kom från ingenstans, berättar han.

– De trycker upp mig mot polisbilen och då kollar jag mot ena poliskvinnan. Då ger hon mig ett knytnävslag på läppen och jag ser hur blodet rinner ner över tröjan.

Sedan blev Zin inlåst och på morgonen gjorde han en polisanmälan, men blev sedan polisamäld själv. Under dagen ska vi fortsätta att berätta Zins historia med hjälp av åklagare och polisen.

Kay Engfeldt, vice chefsåklagare vid Riksenheten för polismål var den som la ner Zins anmälan mot polisen.

– I det här fallet så har jag bedömt att ingripandet har varit så våldsamt till följd av hur mannen själv har uppträtt att det inte finns någon anledning att anta att polisen har använt obefogat våld.

Varför blev han tagen?

– Därför att han var berusad och polisen har en skyldighet att ingripa om en person på allmän plats uppträder berusad och kan utgöra en fara för sig själv eller annan, då finns en ingripande skyldighet. I samband med att de skulle verkställa den här tjänsteåtgärden så blev mannen mycket våldsam. Så det blev närmast ett tumultartad ingripande där man inte bara tvingades att använda pepparspray utan också handfängsel för att betvinga mannens våldsamma uppträdande.

Hade han gjort något innan man omhändertog honom?

– Nej, han var berusad.

Han var bara full?

– Ja, precis.

Men hade han gjort någonting som gjort att han var stökig?

– Alltså, han hade inte begått något brott.

Medan anmälan mot polisen lades ner efter fyra dagar så är anmälan mot Zin för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd fortfarande aktiv. 

– De påstår att jag har bitit en polis, och det har jag aldrig gjort.

Miriam Ingesson som är den åklagaren som har förundersökningen mot Zin på sitt bord säger att det är ett pågående ärende fortfarande där hon bett om komplettering från polisen, vilket gjort att det dragit ut på tiden.

Enligt Kay Engfeldt får polisen använda våld om de möter motstånd och de får lägga en person med handfängsel på golvet i en polisbuss och sitta på honom.

– Då blir det ytterst en bedömningsfråga, vad som är försvarligt våld.

Okej, så polisen får jobba på det sättet? 

– Ja, i sista hand har man rätt att skjuta en person.

Enligt Carin Götblad som är länspolismästare är det ett problem att inte alla vet att polisen får använda våld eller be folk att gå från en plats.

– Då vet man inte alltid att polismannen eller -kvinnan har rätt att säga det och bryskt fösa iväg någon som inte lyssnar. Men det är inte så att man ska använda våld det första man gör. Jag tycker att de här frågorna ska debatteras.