Klimatpiraterna

Bra för plånboken att leva klimatsmart

1:22 min

Det går att leva klimatvänligt utan att livskvaliteten försämras. Det visar utvärderingen av projektet Medvetna Val och de så kallade klimatpiraternas arbete.

74 personer i 25 hushåll i Falun och Borlänge har under knappt ett år fått olika uppdrag, för att minska utsläppen av koldioxid.

– Det går att minska sin påverkan på klimatet och utsläppen av växthusgaser utan att försämra sin livskvalitet, sammanfattar projektledaren Anders Thuresson.

Det är främst ifråga om resor med flyg och bil och genom att äta mindre kött, som klimatpiraterna lyckats "kapa" koldioxidutsläppen.

Enligt Anders Thuresson så ligger medelsvenskens koldioxidutsläpp på cirka tio ton om året.

Klimatpiraterna hade redan från början ett ganska lågt utsläpp av koldioxid med i genomsnitt 5,1 ton per person. Det sänktes nu till cirka 4,5 ton per person och år under projekttiden.

Ann-Mari Bergkvist är en av klimatpiraterna:

– Det har varit kul och lärorikt, man trodde att man visste mycket redan tidigare men har lärt sig jättemycket.

Ann-Mari Bergkvist säger att hon kommer nog att fortsätta med det mesta av det hon nu lärt sig för att minska koldioxidutsläppen.

Det finns tankar på att fortsätta projektet på något sätt, men inget är klart om det i nuläget.

Anders Thuresson vill nu använda sig av resultaten från projektet förl att visa andra att det går att leva på det här sättet.

--Det är väldigt enkelt egentligen och det är bra för plånboken, avslutar han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se