G8-gruppen utlovar pengar till arabländerna

Resultatet efter toppmötet med G8-länderna i Deauville i Frankrike blev bland annat ett kraftfullt stöd för demokratiutvecklingen i arabvärlden. G8-ledarna, inklusive Rysslands president Medvedev, krävde också att Libyens ledare Kadaffi omedelbart avgår.

– Vi behöver president Medvedevs hjälp, sa Frankrikes president Sarkozy när han i eftermiddag avslutade G8-mötet här i Deauville med en presskonferens.

Ryssland har kritiserat den pågående militäroperationen mot Libyen. Men bland annat efter ett förlängt möte med USA:s president Obama, så anslöt sig president Medvedev till de övriga G8-ländernas krav på att Libyens ledare Kadaffi måste avgå.

Men enigheten är inte total om hur de brutala attackerna på demokratirörelserna i arabvärlden ska bemötas av G8.

Medvedev vägrade att gå med på att G8 skulle hota Syriens ledning med FN:s säkerhetsråd. Istället mildrades uttalandet till att "ytterligare åtgärder" kan bli nödvändiga.

Ryssland ska sända diplomater till Libyen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Diplomaterna ska träffa båda sidor, men från rysk sida bedöms det som allt svårare att förhandla direkt med Kadaffi. I stället är andra delar av regimen aktuella för samtal med de ryska diplomaterna.

G8-länderna beslutade också att ingå ett strategiskt partnerskap med de arabländer som inlett en utveckling mot demokrati.

Enligt utkastet till slutdokument, ska olika internationella utvecklingsbanker ställa motsvarande 120 miljarder konor till förfogande för Egypten och Tunisien. Och målet är att enskilda länder ska skjuta till en lika stor summa.

USA:s president Obama sa här i Deauville att arabvärlden måste få hjälp att genomgå samma omvandling som länderna i det gamla kommunistblocket genomgått.

– Vi måste säkerställa att den demokratiska utvecklingen åtföljs av ekonomisk tillväxt som ger nya möjligheter för särskilt de unga i regionen, sa Obama.