Medling för vapenvila i Jemen

1:18 min

Klanledare i Jemen hävdar att medling pågår som kommer leda till eldupphör i Jemen. Flygvapnet i Jemen bombade tidigaer ett område där en klanledare i opposition håller till. Landet är i praktiken delat och snabb på väg mot ett inbördeskrig.

Uppgiften om att medling pågår kommer från den mäktigaste klanledaren shejk Hamid Asim. Men också andra säger att striderna nu har mattats av.

Tidigare under dagen har minst sex dödats under strider framförallt i huvudstaden Sanaa.

Flygattackerna tidigare idag ska ha inletts sedan klanen lyckats ta kontroll över ett område ungefär tio mil från huvudstaden Sanaa. I området finns en militärbas, enligt klanledare hade de tagit över den och besegrat presidentens lojala trupper i strider där.

Ledare vid G8 mötet har än en gång uppmanat presidenten Ali Abdullah Saleh att avgå.

Enligt Yemen Monitor of Human Rights, en människorrättsgrupp, har hårda strider pågått sedan i morse på flera platser runt om i Jemen.

Nya demonstrationer väntas senare under dagen och troligen sammandrabbningar mellan anhängare till presidenten och de klanledare som är i opposition och kräver presidentens avgång.

Shejk Hamid Asim, en av klanledarna och ledare för motståndet, hävdar att hans styrkor dödat armebasens chef och skadat flera av det republikanska gardets soldater, sex av hans egna män ska ha dödats i strider, säger Asim till nyhetsbyrån Reuters.

Oron i Jemen är stor över att striderna hotar att utvecklas till fullskaligt inbördeskrig.

– Här råder total fattigdom och det beror på regimen, som vi vill ha bort. Men jag är fruktansvärt rädd för ett inbördeskrig, säger Abdulrahman al Fawli, en 42 årig ingenjör till Reuters i Sanaa.

Torsdagens strider var de värsta under flera månader av revolt mot presidenten.  Hittills har 80 människor dödats sedan striderna började i söndags mellan regimfientliga klaner och regimens soldater.

Proteströrelsen i Jemen inspirerades av det som hände i Egypten och Tunisien och har precis som där drivits på nätet.

Den arabiska våren har använt sociala medier som Facebook för att kalla till fredliga demonstrationer, så låter också uppmaningen inför dagens protest.

Via sms manas alla till en fredlig protestmarsch.

De strider som nu leds av Al Ahmarklanen avviker markant, en del av klanbröderna är del av det islamistiska oppositionspartiet Islah och har själva suttit i tidigare regeringar.

– Saleh och hans män i Al Ahmar kan inte skapa den civila stat, som demokratiprotesterna vill ha, de har stulit vår revolt och underminerat oss, säger Ali Mohammaed Subaihy, som är läkare.

Regeringsstyrkor har blockerat vägar runt huvudstaden Sanaa för att förhindra växande protester.