Skara/Tingsryd

Kvinnliga hovslagare bemöts illa

1:39 min

Kvinnor som utbildar sig till hovslagare i Skara har fått ta emot förnedrande uttalande från sina lärare och examinatorer. Det framgår av ett öppet brev till Svenska Hovslagareföreningen.

Och bilden bekräftas av Marie-Louise Rungegård, hovslagare från Tingsryd som själv gått utbildningen i Skara.

– Man fick ju ta emot en del kommentarer och gliringar för att man är tjej. Till exempel att: "jaha, nu har du blivit så bred om röven att du knappt kommer in genom dörren" och sådana saker.

Nio kvinnor och män som i år utbildat sig till hovslagare vid Yrkeshögskolan i Skara skriver till Svenska Hovslagareföreningen att flera personer upplevt stort obehag i samband med examinationer. Lämpligheten att överhuvudtaget utbilda kvinnor då de ändå ska föda barn är en av de åsikter som förts fram. Flera kvinnor har också fått ta emot kommentarer om sitt utseende och att de inte klarar det tunga hovslagarjobbet lika bra som män.

– Jag tror att det är för att det är ett mansdominerat yrke från början. Det var den gamla smeden som skötte detta och kvinnor har inte med det att göra. Så det är nog mycket fördomar, säger Marie-Louise Rungegård.

På Svenska Hovslagareföreningen som ansvarar för granskningen av de som utbildas har man inte fått några signaler om det här tidigare. Man säger att skrivelsen nu ska gås igenom för att se om något behöver göras. Och Marie-Louise Rungegård tycker det är att bra att hovslagarna skrivit det här brevet.

– Ja, att de får upp ögonen för detta och att de får ändra sin syn på kvinnor.

Marie-Louise Rungegård har jobbat som hovslagare i 2,5 år nu, och hon säger att hon till skillnad mot under utbildningen nu bemöts med respekt.

– Absolut, det är bara positivt tycker jag. Man har fått ett bra bemötande och många tycker det är roligt att man är tjej, så det tycker jag bara är bra.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se