
Grekland nära total statsbankrutt
Grekland står nu på randen till statsbankrutt. Detta efter att ledarna för landets politiska partier i dag har misslyckats att enas om åtgärder för att lösa den akuta ekonomiska krisen.
Krisande Grekland hålls ju under armarna av internationella nödlån sedan ett år tillbaka. Men i dagarna har valutafonden IMF hotat med att stoppa utbetalningen av nästa del av mångmiljardlånet, nu i juni. Anledningen är att IMF är tveksamt till om det finns garantier för att pengarna kommer att betalas tillbaka. EU-länderna står för huvuddelen av nödlånet till Grekland på nästan 1 000 miljarder kronor, men premiärministrarna i Nederländerna och Luxemburg har redan sagt att de knappast är beredda att låna ut mer pengar till Grekland om valutafonden drar sig ur nödpaketet.
Den grekiske premiärministern har medgett att det här betyder att landet riskerar att inte kunna betala ut juni månads pensioner och löner till statsanställda, så akut är grekernas ekonomiska kris.
Enligt villkoren för att få nödlånet lovade Grekland bland annat att göra omfattande privatiseringar av statliga tillgångar för runt 450 miljarder kronor.
Det har gått väldigt trögt, vilket flera av EU:s beslutsfattare nyligen har kritiserat.
I dag samlades ledarna för de grekiska partierna i parlamentet för krissamtal. Tanken var att försöka hitta breda överenskommelser om nya vägar för att strama åt och förbättra ekonomin.
Inför mötet har till exempel EU:s ekonomikommissionär, Olli Rehn, krävt att grekerna tar sitt "grundläggande nationella ansvar", och att de vanliga partipolitiska motsättningarna måste läggas åt sidan för att lösa den akuta krisen.
Men dagens krissamtal ledde inte till någon överenskommelse. "Tyvärr väljer vissa personer att sätta sina egna stolar ovanför Greklands", sa ledaren för högerextrema partiet LAOS, George Karatzaferis, till reportrar i Aten.
Nu återstår nu att se om valutafonden IMF gör allvar av sitt hot att stoppa nästa låneutbetalning. Det kan i så fall innebära statsbankrutt för Grekland.