Vädret avgör om det blir vinst eller förlust för Luleåkalaset

Idag startar Luleåkalaset med artistuppträdanden och annat. Kommunen satsar 300 000 kronor på festivalen, men det som avgör om det blir vinst eller förlust är vädret.

Det byggs intensivt inför Luleåkalaset, som ska pågå i fyra dagar och kostar 4.5 miljoner kronor. Omkring hälften av det täcks av biljettintäkter och 300 000 kronor kommer från kommunen.

I fjol, då Luleåkalaset ordnades för första gången, gick verksamheten med förlust, trots ett lika stort bidrag från kommunen och 23 000 besökare. Frågan är om skattepengar ska användas till det här. Man kan jämföra med Piteå dansar och ler, som är självfinansierat.

Margit Eklund är vd för Luleå mäss och kongress, som står bakom Luleåkalaset. Hon säger att VM-seglingarna, som tidigare ordnades i Luleå, kostade kommunen 21 miljoner kronor och gav mycklet PR och det lever vi på fortfarande.

- Då känns 300 000 kronor väldigt försvarbart, säger hon.

I samband med festivaler brukar det vara en hel del fylleri, men i Luleå ska flera organisationer hjälpa till att upprätthålla ordningen. Till exempel IOGT-NTO, Föräldrar på stan, och fritidsledare.

- Så vi har i alla fall förberett oss, säger Margit Eklund.