Avsatt president återvänder till Honduras i dag

1:29 min

I dag kommer Manuel Zelaya tillbaka till Honduras. Därmed öppnas också dörren för Honduras återkomst till de Amerikanska staternas organisation, OAS, som landet uteslöts från när militären avsatte Zelaya för snart två år sen. Det som ligger bakom hemkomsten kan vara ett tecken på ett nytt politiskt klimat i Latinamerika.

Kuppen mot Manuel Zelaya den 28 juni 2009 fördömdes av alla. Honduras uteslöts ur OAS, bistånd drogs in och många länder kallade hem sina ambassadörer.

I ett spektakulärt försök, inspirerat av Venezuelas Hugo Chavez, tog sig Zelaya tillbaka till Honduras. Men det hela slutade med att han hölls instängd på Brasiliens ambassad i huvudstaden Tegucigalpa i fyra månader. Sedan han kom ut därifrån i januari 2010 har han levt i exil i Dominikanska republiken.

Att han nu kan återvända till Honduras upplevs som en stor seger för den motståndsrörelse som växte fram efter kuppen, och som varit aktiv allt sedan dess. Och återkomsten idag kommer att vara en jättelik fest med hundratusentals deltagare.

Men viktigare är kanske att det som berett vägen för Zelayas återkomst är ett samarbete mellan de svurna fienderna Colombias president Juan Manuel Santos och Venezuelas president Hugo Chavez. Det var dem som fick Zelaya, och Honduras nye president Porfirio Lobo, att sätta sig ner tillsammans och så småningom skriva under ett avtal som garanterar Zelaya och alla hans medarbetare fulla politiska rättigheter.

Mycket tyder på att det är Santos som varit den drivande, men att han och hans gamle ärkefiende Hugo Chavez, lyckats ena sig i en så komplicerad och infekterad fråga som det rör sig om här, det antyder att nya politiska vindar har börjat svepa över kontinenten.