Flera skadade i bussolycka vid Slussen

1:37 min

Sex personer, däribland ett 17 månaders barn, har skadats vid en bussolycka vid Södermalmstorg vid Slussen i centrala Stockholm i dag, då bussen av okänd anledning körde rakt ut på torget.

Det var vid lunchtid i dag som bussen av okänd anledning körde rakt ut på Södermalmstorg i centrala Stockholm. Totalt har minst sex personer, varav ett 17 månaders barn, förts till sjukhus för vård. En man uppges vara allvarligt skadad.

Tre dagar tidigare reparerades bussen för problem med bromsarna.

Bussen var 15 år gammal och besiktigad och servad i mitten av april, uppger bolaget Keolis som kör åt SL. Den var av en typ och årsmodell som ska tas ur trafik i år, enligt den åldersgräns på 15 år som finns för bussarna i Stockholm.

Ögonvittnet Thorgny Larsson var på plats när olyckan inträffade.

– Bussen kom nerför trapporna ner på torget där massor av folk var, och körde över massor med människor som blev liggande och skrek, berättar han.

– Jag blev jättechockad, för jag skulle över torget själv. Hade jag kommit en minut tidigare hade jag kanske varit där också och legat bland de andra människorna.

Polisen försöker nu tillsammans med SL och deras entreprenör Keolis utreda hur det gick till när bussen åkte ned på torget. Bussen skulle stanna vid hållplatsen vid Slussen, men fick inte stopp och körde rakt ner i folkmassan på torget nedanför.

Föraren har testats och var inte alkoholpåverkad.

– Det var fullt av folk som låg på marken här, ambulansen har gått i skytteltrafik. Bussen står just nu mitt i torget och den är trasig i fronten och rutan till förarhytten är trasig, sa Sveriges Radios medarbetare Augustin Erba som kom till olycksplatsen strax efter att olyckan skett.

Gunilla Glanz på SL:s pressjour ser väldigt allvarligt på olyckan.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt, vi kommer förstås att följa upp det här och dra slutsatser av de reslutat som blir av den här utredningen för att se hur vi ska agera för att undvika sådant här i framtiden, säger hon.

Olycksplatsen var under eftermiddagen avspärrad för teknisk undersökning och polisen förhörde vittnen till olyckan.