Jättetornadon – den allvarligaste i USA:s historia

Idag är det en vecka sedan den våldsamma tornadon i staden Joplin i Missouri i USA. Dödstalet stiger fortfarande och har nått 139. Det är den mest dödliga tornadon i USA:s historia. Och idag kommer president Barack Obama till staden för att medverka i en minnesceremoni.

Sökandet efter eventuella överlevande fortsätter med 600 frivilliga och 50 hundbesättningar.

Fortfarande är runt 100 människor registrerade som försvunna, en del av dem kan finnas i de totalt demolerade husen, många är troligen i säkerhet men har inte hörts av och flera kan vara bland de döda som nu ligger i ett provisoriskt bårhus.

Där finns det mer än 140 kroppar men många är så fruktansvärt svårt tilltygade att det ibland kan handla om en och samma människa.

Att identifiera de döda har gått långsamt bland annat för att myndigheterna vill vara absolut säkra.

Men att det tar så långt tid och att det dröjer så länge med att få ut de identifierade kropparna för begravning har skapat stor frustration på många håll i de drabbade familjerna.

De första begravningarna i staden kommer att äga rum i morgon, måndag.

Närmare tusen människor skadades också varav många mycket allvarligt.

Det var sent på eftermiddagen söndag för en vecka sedan som den extremt kraftiga tornadon formligen plöjde en kilometer bred gata genom Joplin, en stad med 50 000 invånare.

Förödelsen blev enorm och upprensningsarbetet har knappt börjat, man räknar med att cirka 5000 hus mer eller mindre totalförstördes.

Förlusterna i människoliv är vad man vet de högsta i en tornado i USA:s historia.

Och den har inte varit en isolerad företeelse, det har varit mängder med kraftiga virvelstormar i år som främst drabbat Mellanvästern och redan har sammanlagt mer än 500 människor omkommit i tornados, också det är det högsta dödstalet sedan 1950 då man började föra tillförlitlig statistik.

President Obama har fått viss kritik för att han rest runt i Europa samtidigt som räddningsarbetet pågår men idag kommer han till Joplin där det ska genomföras en stor minneshögtid.