Unga män försvinner spårlöst i Tjetjenien

2:14 min

Kriget i Tjetjenien tog slut för över tio år sedan, men fortfarande "försvinner" folk där utan spår, speciellt yngre män. I de flesta fall är tjetjensk säkerhetstjänst inblandad. De unga männen sägs vara gerilla eller terrorister och får inte sin sak prövad i domstol. Rashid och Raisa hade för några veckor sen två söner, i dag är en död och den andra är bortförd.

– Sedan dagen då Aslan försvann har jag letat, jag är aldrig hemma, går från polisdistrikt till polisdistrikt och frågar efter min son, gråter och ber men möts av likgiltighet.

Aslan kidnappades på väg till universitetet. Han sågs senare klädd i militära kläder, fasthållen av två poliser utanför ett hus i Groznyj, där säkerhetsstyrkor tog sig in och sköt hans äldre bror Apti.

Efter någon dag fick föräldrarna sms: "Jag är fången, de håller mig på en polisstation i Groznyj, snälla hjälp mig, gör något". Efter det har de inte hört någonting.  

Oleg Khabibrakhmanov är en ung rysk advokat som jobbar för Joint Mobile Group, som bevakar kidnappningar i Tjetjenien och som försöker sätta press på myndigheterna så att de ska utreda fallen, vilket sällan sker, eftersom de ofta själva är involverade.

- Om de inte hittas omedelbart så tror jag att de har dödats, de försvinner, ingen begär pengar, föräldrarna letar och letar, men de är borta, säger Oleg Khabibrakhmanov .

Enligt människorättsorganisationen Memorial har cirka 5 000 människor försvunnit i Tjetjenien det senaste decenniet. i de allra flesta fall har staten och dess olika väpnade styrkor varit inblandade.

I ett litet hus bakom en hög gråblå järnport sitter Rashid och hoppas.

– För att få tillbaka Aslan skulle jag acceptera vilka villkor som helst, pengar, lämna Tjetjenien för alltid, vad som helst, även mitt liv, säger Rashid

Av säkerhets skäl är namnen fingerade.