Politisk turbulens att vänta i Lettland

1:01 min

I går kväll tog Lettlands president initiativet till att parlamentet ska upplösas, något som nu riskerar att skapa politisk turbulens i landet.

På torsdag ska det lettiska parlamentet välja ny president. För i Lettland är det inte folket som väljer sin president utan politikerna. Men i går kväll tog den sittande presidenten initiativet till att parlamentet ska upplösas, vilket kan skapa politisk turbulens i landet.

Presidentens beslut att vilja upplösa parlamentet kom sedan de folkvalda röstat igenom ett förbud för landets antikorruptionsbyrå att söka igenom en misstänkt parlamentarikerns arbetsrum.

Det var i onsdags som antikorruptionsbyrån slog till mot landets tre oligarker, tre affärsmän och politiker och deras företag. En av dem är parlamentsledamot. Dagen innan tillslaget stod klart att den sittande presidenten Valdis Zatlers utmanas i det kommande presidentvalet av en företrädare för minst en av oligarkerna.

Kritiker säger till den baltiska nyhetsbyrån BNS att presidentens agerande riskerar den politiska stabilitet som man trots allt har haft i landet. Presidenten riskerar att inte väljas om på torsdag som ett resultat av förslaget om nyval. Dessutom riskerar det att bli ett politiskt vakuum innan såväl president som parlament är valt.

Beslutet om det ska bli nyval till parlamentet kommer att ske genom en folkomröstning i slutet av juni, oavsett vem som vinner det kommande presidentvalet, vars första omgång alltså hålls på torsdag.