Tyskland avvecklar alla sina kärnkraftverk

1:57 min

Tyskland ska avveckla all kärnkraft i landet inom tio år. Det beslutet tog landets regering i natt, efter en nästan tretton timmar lång förhandling.

Alla Tysklands 17 kärnreaktorer ska tas ur bruk till år 2021 och de åtta reaktorer som tillfälligt stoppades efter katastrofen i japanska Fukushima ska stängas för gott. Det kom partierna i den tyska regeringskoalitionen överens om efter en maratonsittning på förbundskanslerns kontor i natt. Oppositionen har informerats om beslutet.

En liten reserv byggs in genom att tre reaktorer kan få köras i ytterligare ett år, fram till 2022, som en sorts buffert om inte strömförsörjningen har byggts ut tillräckligt till året innan.

På samma sätt ska en av de åtta reaktorer som nu tas ur bruk hållas i en sorts stand by-läge utifall att elbehovet skulle stiga drastiskt, till exempel i samband med en extremt kall vinter.

Bland de åtta kärnkraftsreaktorer som tas ur drift nu på en gång finns de två reaktorer som drivs av svenska Vattenfall, de i Krümmel och Brunsbüttel.

Genom att som första stora industrinationen kliva ur kärnkraften ser regeringen en chans att lägga en fråga bakom sig som har splittrat det tyska samhället i årtionden.

Kärnkraftsmotståndet har alltid varit starkt i Tyskland, men efter olyckan i kärnkraftverket i Fukushima har det växt och blivit den dominerande politiska frågan.

Så sent som i lördags demonstrerade tiotusentals tyskar här i Berlin och i 20 andra städer mot kärnkraft.

En tidigare, rödgrön regering hade också tagit ett beslut om att avveckla kärnkraften till just år 2021, men det beslutet rev den nuvarande regeringen upp så sent som i höstas.

Då, innan katastrofen i Japan, beslutade Angela Merkels regering istället att förlänga driftstiden på landets kärnkraftsverk med i snitt tolv år, men det beslutet har nu alltså definitivt rivits upp, i en remarkabel politisk u-sväng.

Två av de åtta kärnkraftsreaktorer som tas ur drift nu på en gång drivs alltså av svenska Vattenfall. Men Vattenfall vill inte kommentera uppgifterna just nu.

Bolaget uppfattar den tyska överenskommelsen som preliminär, meddelar Maria Lidzell på bolagets presstjänst.

Ett slutgiltigt regeringsbeslut väntas den 6 juni. Först därefter tänker Vattenfall kommentera.