Minister sätter stopp för längre arbetstid

Det är inte aktuellt med en generell förlängning av arbetstiden i Sverige. Det säger arbetslivsminister Hans Karlsson till Ekot.

På onsdagen sa verkstadsföretaget ABB:s Sverigechef Sten Jakobsson, att de anställda måste jobba fler timmar, utan att lönen höjs. Detta som ett sätt att möta konkurrensen från låglöneländer.

Som förebild nämnde han Tyskland, där vissa företag förlängt arbetstiden från 35 till 40 timmar i veckan.

Men förslaget gillas alltså inte av arbetslivsminister Hans Karlsson.

– Det är inget som den socialdemokratiska regeringen kommer att rekommendera facken och jag tror inte att det är något som attraherar svensk fackföreningsrörelse.

– Dessutom menar jag att det inte är nödvändigt. Sverige och svensk industri går bra, vi har en bra lönebildningsprocess. Samma direktörer som nu går ut och säger att man ska försämra villkoren har nyss träffat treåriga avtal med höjdarlöner. Då kan man tycka att de får bestämma sig för vad de tycker, säger han.

”Dålig jämförelse”
I onsdags sa Sten Jakobsson, chefen för ABB i Sverige, att han vill att de anställda ska arbeta fler timmar för samma lön. Detta för att möta konkurrensen från låglöneländer.

Som förebild nämnde han Tyskland, där vissa företag förlängt arbetstiden från 35 till 40 timmar i veckan. Även i Frankrike förs diskussioner om att förlänga arbetstiden.

Köper inte jämförelsen
Hans Karlsson köper inte jämförelsen eftersom Tyskland och Frankrike till skillnad från Sverige för några år sedan sänkte sin arbetstid från just 40 till 35 timmar i veckan.

– Vi gjorde ju inte det. Vi sa att vi skulle titta på det och gjorde en utredning, men regeringen tycker inte att vi har förutsättningar att göra det. Vi behöver de timmar vi har idag och fler timmar i produktionen, däremot inte fler gratistimmar som löntagarna ska jobba. Vi ska ha fler friska tillbaka i arbete och fler invandrare som jobbar, det är så vi ska utveckla vår välfärd, säger han.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se