Söderhamn/Sundsvall

33-åring länkade tv-matcher - fallet i hovrätten

1:27 min

I dag tar Hovrätten upp fallet med en 33-åring från Söderhamn som 2007 länkade till två livesända hockeymatcher på Canal Plus på sin hemsida och dömdes i tingsrätten.

I tingsrätten dömdes 33-åringen som sagt för upphovsrättsbrott, men i dag tar alltså hovrätten för Nedre Norrland upp det här principiellt intressanta fallet. En rättegång som avslutas i morgon.

Söderhamnsbon sa i tingsrätten att han var helt galen i Södertälje hockey och att han samlade ihop allt om klubben på sin hemsida för att andra skulle kunna läsa.

Länkade två matcher
Hösten 2007 lade han ut länkar som gjorde att vem som helst kunde se Canal Plus sändningar av två matcher utan att betala för dessa.

– Det kan inte vara brottsligt, jag bad ju ingen att titta på matcherna och jag har inte heller själv sett dem, sa mannen i tingsrätten.

Han trodde sig inte ha gjort fel och uppfattade inte det förrän Canal Plus hörde av sig.

Konstnärligt verk
Hudiksvalls tingsrätt gav Canal Plus rätt. Det var brott mot upphovsrättslagen, en hockeymatch kan på sätt och vis jämställas med ett konstnärligt eller litterärt verk. Alltså får man inte utan tillstånd använda sig av det.

Det blir ett drygt straff för den unge familjefadern. Tingsrätten menade att han varit grovt oaktsam. Han dömdes att betala 70 dagsböter à 50 kronor och därtill rättegångskostnader på 121 000 kronor till Canal Plus och dessutom skadestånd på nära 12 000 kronor.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se