Ökad vinst för Sandvik

Vinsten och försäljningen ökar för verkstadsföretaget Sandvik. Särskilt starkt går försäljningen i Nordamerika, men också den europeiska efterfrågan börjar ta fart.


Sandviks VD Lars Pettersson kunde i dag presentera den starkaste delårsrapporten hittills för verkstadsföretaget. Vinsten efter skatt ökade med 28 procent till 1,2 miljarder kronor för det andra kvartalet i år. Också försäljningen ökade, med 13 procent till 14 miljarder kronor.

Det betyder att bolaget bekräftar den bild som andra svenska verkstadsföretag givit, av en starkare världskonjunktur. Särskilt starkt går Sandviks export till Nordamerika. Där ökar försäljningen av borrar, rör och andra stålprodukter som Sandvik tillverkar med 31 procent.

Men precis som många direktörskollegor, kan Lars Pettersson också konstatera att efterfrågan på de tidigare tröga europeiska marknaderna också ökar.

Sandvik är ett av de svenska företag som är mest känsligt för svängningar i valutakurser. Och att dollarn bivit svagare sedan i fjol, gjorde resultatet 70 miljoner kronor lägre än det skulle varit annars.

Både försäljningen och vinsten var högre än aktieanalytikerna hade väntat sig. Trots det sjönk Sandviks aktie på Stockholmsbörsen.

Kalle Nilsson