Hylte

”Då ska man lämna Sverige”

1:00 min

Många har engagerat sig i den 16-årige pojken från Hylte som ska utvisas till Vietnam. Nu uttalar sig också migrationsministern Tobias Billström.

Även om han inte kan prata om enskilda fall så tycker Billström principiellt sett inte att det är en förmildrande omständighet att ett barn blivit lurat till Sverige av människosmugglare.

– Jag tycker att det är lite svårt att använda uttrycket offer i det här sammanhanget därför att det är en fråga om att pröva skyddsskälet hos människor - om personen i fråga är asylsökande eller som i det här fallet då pröva om man har anknytning på grund av att man är anhörig.

– Om inget av alternativen gäller, och man är inte i behov av skydd och har ingen anknytningen till Sverige - då ska man lämna Sverige och återvända hem. Det tycker inte jag är några konstigheter.

Även om man kommer till Sverige som liten?

–  Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden, så jag gör ingen bedömning i det här fallet. Men om man ska göra en generell bedömning så är det självklart så att om man inte har skäl att vistas i Sverige så ska man lämna och åka hem, säger Tobias Billström.