Berlusconi och den italienska högern försvagade

1:41 min

I Italien har den politiska högern gått på en rejäl smäll i lokalvalen. Premiärminister Silvio Berlusconis hemstad Milano, som har styrts i över tjugo år av högern får nu en borgmästare med vänsterprofil.

Applåder och åter applåder i vänstermannen Guiliano Pisapias läger, tv-reportern gör sig knappt hörd när partimedarbetarna nås av röstresultatet som pekar på en riktig seger för vänsterkoalitionen.

Än är valet inte färdigräknat men den nye borgmästaren i Italiens mondäna finanscentrum Milano ser ut att få omkring 53 procent av rösterna, medan Letizia Moratti som styr staden i dag får omkring 46 procent.

För Italiens premiärminister Silvio Berlusconi är det verkligen ett svidande nederlag att hans parti förlorar i hans egen hemstad, där han byggt upp hela sitt imperium.

Det är i Milano som pengarna finns och staden beskrivs ofta också som Italiens politiska laboratorium, där allt ifrån fascism, craxism till berlusconism vuxit fram. 

Även i Neapel sker ett skifte till vänster och många kommentatorer menar att detta blir dödsstöten för Silvio Berlusconi. Men det har sagts flera gånger tidigare och någon kraftfull ersättare på nationell nivå tycker sig få se.

Lokalvalet har varit det sista tillfället för italienarna att signalera vart åt de lutar, innan det blir parlamentsval våren 2013.

Det ses därför som en viktig mätare och bilden är att Berlusconi och högersidan är försvagade.