Kungen: Det här har skadat Sveriges monarki

2:25 min

Kung Carl Gustaf förnekar i en intervju med TT att han haft kännedom om sin vän Anders Lettströms kontakter med kriminella efter skandalboken Den motvillige monarken, som Ekot berättat om. Kungen förnekar också att det kan finnas komprometterande bilder på honom.

TT: Kungen kände alltså inte till att han skulle kontakta grovt kriminella?
– Ingen aning, nej.

TT: Finns det en möjlighet att det skulle kunna finnas komprometterande bilder på er?
– Nej, det kan jag faktiskt inte göra. Förlåt, jag ska inte raljera, men jag har ju ett privatliv också som jag tänker på. När man är på Öland och vi är nere på stranden och badar och så vidare. Bilder kanske finns, vad vet jag?

TT: Men det finns inget i de här sammanhangen?
– Absolut inte, inte en chans.

Det var förra torsdagen som Ekot publicerade ljudupptagningar från kungens vän Anders Lettströms möten med den utpekade gangsterledaren Milan Sevos företrädare i Sverige.

Syftet med mötena ska ha varit att få en dementi från en av huvudkällorna till skandalboken, en före detta porrklubbsägare, och få tag på bilder som han påstått sig ha. I måndags medgav Anders Lettström kontakterna.

I tisdags lämnade kungen en kort skriftlig kommentar. Därefter har media envist sökt honom för att ställa frågor, men Sveriges Radio och andra medier har nekats.

I intervjun med TT svarade kungen att det inte kan finnas några bilder från porrklubbar och att Lettströms agerande var dumt och har skadat monarkin.

– Det har skadat mig, det har skadat min familj och jag skulle vilja säga att det har skadat Sveriges monarki – vilket jag tycker är oerhört allvarligt – men också Sveriges förtroende i många sammanhang. Det är inte bra alls.

I flera opinionsundersökningar har förtroendet för kungen minskat. Men enligt kungen har de senaste händelserna inte på något sätt påverkat när ett tronskifte ska ske.

Kungen fick också frågor om uppgifter i boken Den motvillige monarken om besök på strippklubbar och privata fester med lättklädda så kallade kaffeflickor.

TT: Har kungen någonsin varit på en sådan klubb?
– Vilken typ av klubb?

TT: Stripp- eller sexklubb?
– Nej… nej, jag tror faktiskt inte. Nej.

TT: Och uppgifterna som finns om privata tillställningar där det förekommit lättklädda damer stämmer alltså inte heller?
– Nej, inte vad jag påminner mig i alla fall.