Belgien/Nederländerna

Ikeavaruhus utrymda efter explosioner

1:38 min

Mindre explosioner inträffade på tre av Ikeas varuhus i Nederländerna, Belgien och Frankrike i går. Ingen människa skadades allvarligt men två anställda ska ha fått ont i öronen efter smällen.

Den första explosionen inträffade på ett Ikeavaruhus i Gent i Belgien. Sprängladdningen utlöstes av en väckarklocka, gömd i ett mjölkpaket. Trots trots att sprängladdningen gav ifrån sig högt ljud var den väldigt svag.

– Du skulle kunna haft den i handen och bara blivit lite bränd, säger An Schoonjans, talesperson för åklagarmyndigheten i Gent.

Samma typ av sprängladdning användes även i Nederländerna och i Frankrike. Polisen i de tre länderna utreder händelsen gemensamt man har i dagsläget inga spår, men man tror att det är samma person eller grupp som ligger bakom.

– Inga hot har framförts och vi vet än så länge ingenting om vad motivet kan vara, säger An Schoonjans.

Varuhusen utrymdes efter sprängdåden och polisen sökte igenom byggnaderna. Enligt Ylva Magnusson, pressinformatör på Ikea Sverige, är det fortfarande tryggt att handla på Ikeas varuhus.

– Vår bedömning är att det inte finns någon hotbild och att vi inte behöver vidta extra åtgärder med anledning av detta.

Ikea har tidigare utsatts för attentat men inget som sätts i samband med den här händelsen.

– Under årens lopp har vi haft några hot som vi tagit allvarligt på och vi har en stor säkerhetsavdelning som hela tiden tittar på vad vi kan göra för att Ikea ska vara tryggt och säkert att vistas på.