Vecka 33: Havtorn

Havtorn (Hippophae rhamnoides) är en taggig buske med pilliknande blad och ett paraplylikt utseende. Den är mycket vacker både på sommaren och vintern. Där den får växa fritt kan den bli ett mindre träd (3-4 meter). Havtorn kräver mycket ljus och klarar sig därför dåligt i konkurrens med andra växter.

På rötterna finns rotknölar med kvävefixerande bakterier, som ser till att försörja växten med kväve. Buskarna skjuter rotskott; starka skott som kan tränga igenom asfalt.

Havtorn är en tvåbyggare, dvs den har hanblommor och honblommor på skilda plantor. Blommorna är mycket oansenliga.  Bären kommer på två-årsskotten. De är som mogna vackert orange-färgade och mycket vitaminrika, innehåller 5–6 gånger så hög halt C-vitamin som en citron och dessutom vitamin A och E samt flera av B-vitaminerna.

Gör råsaft genom att mosa bären i en passertillsats på hushållsassistenten. Töm råsaften i ”iskubsplastpåsar” och frys det hela. Tag sedan en fryst tärning och blanda med 0,5 dl vatten och 2 tsk socker. Rör om ordentligt. På detta vis får man en mycket C-vitaminrik kick under höst, vinter och vår.

Lästips:
Jeppsson, N. 2003. Havtorn – nyttigt bär med exotisk smak. Fakta Trädgård-Fritid nr 56. SLU, Uppsala.

 

.