Starka reaktioner på kungaintervjun

Tv, tidningarna, radio, bloggar och twitter är fyllda till brädden av reaktioner på kungens intervju.

Och debatten verkar fortsätta - även utomlands.

Här är ett axplock.

Intervju med Sveriges kung gav stort eko även i våra grannländers medier.

"Husker ikke om han har vært på strippeklubb", skriver norska VG, Nordens största nyhetssajt.

"Om slike bilder fins, er det på tide at kongen blir ekskonge", skriver Dagbladet i Norge i en hänvisning till svenska tidningars ledarkommentarer.

"Kongen lyver, lyver, lyver" - ett citat av författaren till boken Den motvillige monarken - lyder den dömande rubriken i danska Berlingske Tidende.

"Svenske aviser dagen derpå: Du er arrogant, uduelig og tæt på færdig, Carl Gustaf", skriver den mer kvällstidningsaktiga BT.

Tyska medier intresserade sig också, men måttligare, om det som där kallats för det svenska hovets "Rotlicht-skandale" efter de röda lyktor som brukar finnas i porrklubbskvarter. I internationella tv-kanaler som BBC och CNN gav intervjun inget eko, medan stora nyhetsbyråer som AP och AFP spred nyheten över klotet - dock utan större genomslag.

Också i Sveriges Radio har saken diskuterats från ett utlandsperspektiv. P1-morgons samtal med André Anwar på Der Tagesspiegel och James Savage på Thelocal.se kan du lyssna på 

Tidningarnas ledarskribenter tar naturligtvis också upp kungens intervju.

Branchtidningen Dagens Media går också igenom vad ledarskribenterna tycker

Också i P1-morgon kommenterade PJ Anders Linder på Svenska Dagbladet och Per Svensson på Sydsvenskan kungaintervjun

I tidningskrönikan går krönikören också igenom vad en del av landets ledarsidor skrivit. Den kan du lyssna på så småning om.

Också morgonsofforna diskuterade kungens intervju.

I Nyhetsmorgon i Tv4 diskuterade mediarådgivaren Paul Ronge, hovexperten Elisabeth Tarras Wahlberg och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren kungen. 

I SVT:s Gomorron Sverige debatterade K-G Bergström, DN:s ledarskribent Peter Wolodarski och Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson om klarade av att rida ut stormen.

Krönikören Britta Svensson jämför i Expressen kungabevakningen med mobbning och menar att kungen blivit hånad och att man fört fram krav på att han ska abdikera på grund av ”lösa rykten och en otrohetsaffär” ”Att diskussionen ens har förts är en stor seger för dem som utan att ta politiskt ansvar vill ha bort kungahuset.”

Krönikan är ännu inte publicerad på nätet.

Ann Ramberg, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, är mycket kritisk till mediernas bevakning av kungen och menar att granskningen gjorts utan någon form av heder.

”Genom systematisk ärekränkning av kungahuset har man konstruerat det vissa medier kallar en ’härva.’” ”När så en av kungens vänner i aningslös välmening söker utreda vad saken gäller, tas detta till bevis för att skumma saker måste ha försiggått”

Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand (M_Wetterstrand) twittrar också om kungen.

”Kungen svarar bra på frågan om medias hantering. Det ska han inte ha några åsikter om. Fast han saknar åsikter om det mesta annat också.” ” Alltså, att prata har ju aldrig varit kungens starka sida. Han kan ju knappt hålla färdigskrivna tal. Hans rådgivare kanske glömde det.” ” Kan inte släppa tanken att någon borde säga att kungen... eh nej... menar... kejsaren är naken.”

PR-konsulten Paul Ronge (paulronge) twittrar att kungen är obegriplig och ”skulle behöva retorikhjälp”.

Vill du hänga med i mer kungatwitter, följ #kungen eller i twitterflödet nedan.