Palestinier kan återvända hem

Israel öppnar på fredagsmorgonen gränsstation Rafah i södra Gazaremsan som varit stängd i över två veckor. Därmed kan över 2 000 palestinier som väntat på den egyptiska sidan återvända hem.

Det israeliska trycket på Gazaremsan har lättat för den här gången.

Gränsstationen i söder, mot gränsen till Egypten, Rafah öppnas igen uppger israeliska militärkällor till nyhetsbyråerna.

2 000 strandade palestinier
Situationen för de 2 000 strandade palestinierna hade blivit allt mer kritisk. Många har varit beroende av livsmedelshjälp från egyptiska röda halvmånen för att klara sig.

Kritiken har växt över att Israel inte släppt in dem, bland annat från israeliska människorättsorganisationer och från USA.

Egypten har bett FN pressa på för att lösa situationen för de strandade palestinierna.

Israelerna stängde gränsstationen den 18 juli av säkerhetsskäl. Bland annat fanns misstankar om att hela gränsposteringen skulle sprängas av militanta motståndsgrupper.

I området pågår en blodig katt- och råttalek mellan israeliska armén och palestinska motståndsmän som i olika tunnlar försöker smuggla in vapen och sprängmedel.

På fredagen lättade dock israelerna på det militära trycket i norra Gaza.

Drog sig ur Beit Hanoun
Armén drog sig ur byn Beit Hanoun, en till stora delar förstörd by som i sex veckor varit en scen för nästan dagliga eldstrider mellan armén och palestinier.

Israel trängde in i byn för att försöka stoppa palestinsk raketbeskjutning in i Israel.

Den israeliska militärledningen är dock noga med att poängtera att det inte handlar om en reträtt utan om en omgruppering.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se