Norrtäljerymning kunde försvårats

Onsdagens fritagning har stora likheter med en fritagning på Mariefredsanstalten förra sommaren, och man hade kunnat försvåra den senaste fritagningen på Norrtälje om man lärt sig av tidigare händelser. Till exempel kunde man förstärkt gångporten.

Även vid fritagningen i Mariefred använde man en bil för att ta sig in genom gångporten, men efter Mariefredsfritagningen gjordes ingen förstärkning av gångporten i Norrtälje trots att anstalterna liknar varandra. Anledningen var att internerna inte kunde vistas på området nära porten på samma sätt i Norrtälje som i Mariefred säger säkerhetsansvarig på Norrtäljeanstalten Per Göran Börstell. När det för fyra månader sedan förändrades hamnade frågan om förstärkt port mellan stolarna säger han.

Efter fritagningen på Mariefredsanstalten har deras port förstärkts så att man inte ska kunna köra in genom porten så lätt berättar säkerhetsansvarig på Mariefred Peter Kjellin. Han anser att det är svårt för anstalterna att förhindra inbrytningar. Det man kan göra är att se till att det tar längre tid.

Per Göran Börstell på Norrtäljeanstalten menar att det finns många sätt att ta sig igenom portarna. Det enda som verkligen hade kunnat förhindra att dom tagit sig ut på det här sättet var att internerna inte hade haft tillgång till området nära porten alls menar han