Stor skillnad mellan öst och väst när tysk sysselsättning växer

2:35 min

Den tyska ekonomin fortsätter att gå som tåget och det påverkar sysselsättningen. Nya siffror visar att arbetslösheten i maj sjönk till sju procent och därmed under det symboliskt viktiga tremiljoners-strecket. Men fortfarande är de regionala skillnaderna stora.

Arbetslösheten är nu den lägsta sedan den tyska återföreningen för lite mer än 20 år sedan, men klyftan mellan det forna västtyskland och de nya förbundsländerna i öst är fortfarande stor.

I delstaten Mecklenburg Vorpommern i nordöstra Tyskland är arbetslösheten nästan dubbelt så hög som rikssnittet.

– Arbetslösheten spelar en större roll här än i resten av Tyskland, säger Heiko Mirass, som är chef för arbetsförmedlingen i regionen runt staden Neubrandenburg.

Siffrorna för maj månad visar på en arbetslöshet på 12,4 procent i delstaten, i vissa distrikt runt Neubrandeburg är den så hög som 17 procent.

Efter återföreningen pumpades stora summor Väst-D-mark in i det slitna forna öst; här i Neubrandenburg är vägarna nylagda och hus som järnvägsstationen fint renoverade. Men den färska målarfärgen till trots gapar flera av butikslokalerna tomma, uthyres eller till salu står det på slitna lappar.

Enbart pengar räcker inte för att åtgärda strukturproblemen här; när Berlinmurens föll rasade också den lokala industrin samman, eftersom den till stor del var beroende av den östtyska militära närvaron.

Många unga flyttade västerut för att få jobb, kvar blev de äldre och lågutbildade. Det lockar få företag att etablera sig här och så förstärker trenden sig själv i en ond cirkel.

Enligt de värsta profetiorna blir gamla östtyskland allt mer som ett ingenmansland som högkonjunkturerna hoppar över.

Den attraktiva arbetskraften flyttar västerut medan även företagen hoppar över östra tyskland och flyttar snäppet längre österut. De flyttar istället till polen eller Tjeckien, där lönerna är lägre och arbetskraften mer kvalificerad.

Men Heiko Mirass vägrar se det så mörkt. Arbetslösheten har trots allt sjunkit kraftigt här också, i vissa distrikt var den 35 procent för bara fem år sedan.

– Det gäller att framhäva fördelarna som den här delen av Tyskland ändå här, säger han.

Callcenter- och turismbranschen växer och Heiko Mirass är övertygad om att det forna öst kommer att vara ikapp väst om tio år. Fast ett stort hinder på vägen är arbetslöshetsstatistiken i sig, att ständigt få höra att man ligger efter tär.

– Många som bor här ser inte de chanser som faktiskt finns, man är så van vid dåliga framtidsutsikter, säger Heiko Mirass.