HEDEMORA

Bybor fixar bredband

1:20 min

Intresset för fibernät på landsbygden har varit stort. De EU-pengar som byföreningar har kunnat ansöka om börjar ta slut. Men en bygd som fått pengar är Vibberbo-Trollbo.

– Vi har ju ett bredband via ADSL och kopparnätet men det fungerar dåligt. Man blir så irriterad ibland på det här. När åskan slår ner och slår ut det då blir man nästan lite galen, säger bybon Gotthard Sennblad som håller i projektet.

En grävmaskinen gräver långa hål längst vägen i Vibberbo och Trollbo. Här ska fibernät läggas ner. Ingegerd Koks bor i ett av de nitton hus som kommer ansluta sig.

– Det är ju väldigt segt som det är nu, så det ser då jag fram emot, att det ska gå lite fortare.

Pengarna för fibernätet kommer bland annat från EU:s landsbygsutvecklingsprojekt via länsstyrelsen. Men de cirka 4,5 miljoner som satts av till utbyggnaden är nästan slut.

– Förhoppningsvis kan det komma mer medel på sikt, säger Henrik Hansson på Länsstyrelsen Dalarna.

Stjärnsund i Hedemora och Karlsgårdarna i Säter är två andra byar som fått del av pengarna. Ytterligare några ärenden angående andra byar bereds just nu. Alla ansökningar kommer från byar i södra Dalarna.

– Vi får ganska stor hjälp av de här bidragen men vi måste inse i framtiden att ska det hända något så måste vi göra det själva, säger Gotthard Sennblad från Vibberbo.

– Ta tag i det. Annars försvinner hela byar om man inte satsar och gör någonting.

Dalanytt
dalanytt@sr.se