Unga Kris: Gängmedlemmarna blir allt yngre

3:02 min

Polisen och flera städer i landet tar krafttag mot gängkriminaliteten. I organisationen Unga Kris har man märkt att de kriminella gängen ökar och att det går ner i åldrarna och välkomnar nu de sociala insatserna.  

– Det är ju snabba pengar och få vara med i nåt sammanhang. Det här är ju ofta människor som har varit rätt stökiga ända sedan de är rätt unga. Men man blir utkastad från fritidsgården och var man än är genom sitt sätt att vara. Så är det någon som kommer och erbjuder att de får vara med i någon gruppering så är det väldigt lätt att hoppa på, säger Håkan Stenbäck.

Även om polisen här lyckats sätta flera gängmedlemmar i fängelse efter att de begått ett eller flera brott, så måste tillströmningen till gängen strypas av, säger Håkan Stenbäck.

Linköping är därför från mitten av juni med i projektet att prova särskilda sociala insatsgrupper. Tillsammans med elva andra städer och stadsdelar i landet, till exempel Botkyrka, Örebro och Lund, och där flera samhällsinstanser, som skola, polis och socialtjänst tydligare ska hjälpas åt att fånga upp ungdomar mellan 15 och 25 år som börjat begå brott:

– Det ska också göras individuella åtgärdsplaner och det är en tydlighet som man inte sett förut. Jätteintressant, säger Håkan Stenbäck.

För att myndigheterna med sin sekretess ska kunna arbeta ihop färdigställs också en samtyckesblankett för föräldrar som då godkänner att de häver den sekretessen. Flera åtgärder kommer sen att kunna erbjudas familjerna, som familjeterapi. Det säger Ann Henriksson planeringsledare på omsorgskontoret i Linköping:

– Om inte annat tror jag att det lockar föräldrar i alla fall att söka hjälp och stöd. Och jag tror också att ungdomar själva kan känna när det börjar gå över gränsen och man känner att det här fixar jag inte längre, säger Ann Henriksson.

I organisationen Kris, Krimininellas revansch i samhället, som stöttar tidigare kriminella finns även Unga Kris för den under 26. I deras lokaler i Linköping möts man av skylten att skorna ska tas av.

Här ordnas alkohol- och drogfria aktiviteter och det erbjuds ett stöd som många myndigheter kanske saknar. En egen erfarenhet av den kriminella världen, säger Robin Hallberg, som var med och startade Unga Kris här förra sommaren, och som ung tonåring var del i ett kriminellt gäng:

– När man är där är det ju kamratskap och man känner att man ställer upp på varandra. Kanske inte på de sakerna man borde. Det handlar ju inte om känslan att bry sig om så som jag uppfattar kamratskap i dag. Utan då handlar det kanske om att ställa upp för varandra, att göra de praktiska sakerna som stölder och att inte lämna varandra i sticket på det sättet, säger Robin Hallberg.

Han märker också av de kriminella gängen i Linköping ökat och att det går ner i åldrarna. Han välkomnar de sociala insatsgrupperna, men är noga med att understryka att Unga Kris håller sig på sin kant. För det är i regel svårt med den typen av kontakter för tidigare kriminella, säger han:

– Många har ett myndighetsförakt. Jag har haft det, visst jag har släppt på det, men jag förstår fortfarande att det är ett väldigt stort steg att komma någonstans och be om hjälp. Det är en väldigt lång bit dit, är det, säger Robin Hallberg.