Omstridd vård för papperslösa ska genomföras

1:44 min

Trots den kraftiga kritiken från Moderaterna och migrationsminister Tobias Billström mot utredningen om sjukvård för papperslösa, så kommer den politiska uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet att genomföras, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi har att gemensamt vårda den här överenskommelsen, Moderaterna och Miljöpartiet, säger Fredrik Reinfeldt.

I våras gjorde ju regeringen upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken och där ingår att sjukvården för papperslösa skall bli mer generös än i dag. Men ännu har man inte enats om vilka grupper det ska gälla.

Regeringens egen utredare föreslog i går att papperslösa, gömda och asylsökande bör få samma vård som alla andra i samhället.

Redan efter några timmar sågade migrationsminister Tobias Billström delar av utredningen. De ekonomiska konsekvenserna är inte utredda tillräckligt, enligt honom. Miljöpartiet och de andra allianspartierna är inte alls kritiska.

– Vi tycker att det är ett utmärkt underlag att arbeta utifrån, säger Kenneth Johansson, Centerpartiets social-politiska talesperson.

Hur tolkar du hans kraftiga kritik?

– Ja, jag tolkar det inte på annat sätt än att det har funnits en skepticism hela tiden från Moderaterna. 

Statsminister Fredrik Reinfeldt betonade i dag att partierna är eniga om att utveckla ett regelverk som rör vård för människor, som lever utan tillstånd i landet.

– Det måste, som vanligt, göras på ett ansvarsfullt sätt, det måste anges en budgetpåverkan och det måste utformas ett regelverk. Det är vi inte färdiga med och det framgick också av överenskommelsen. Det är det vi ska arbeta med nu över sommaren tills vi lägger budget till hösten.

Men vad ska man tro då om Billström säger att det här inte är bra, alla kan inte få allt, säger han.

– Utgångspunkten är väl att Tobias Billström gör en bedömning att det här möjligen överskrider det budgetutrymme som har angivits för hela överenskommelsen, men låt oss arbeta igenom det.