Jämn kamp om ledarrollen för S-kvinnor

1:46 min

Det är en tuff och jämn kamp om vem som ska vara ordförande för det Socialdemokratiska kvinnoförbundet. De tre huvudkandidaterna har nominerats av flera distriktsförbund och ingen har någon klar ledning.

 – Det är en spännande process. Jag tror jag har starkt stöd från många. Men det är också andra duktiga kandidater, säger Ylva Johansson, tidigare skolminister är en av huvudkandidaterna.

I augusti väljer det socialdemokratiska kvinnoförbundet ordförande och en stor del av distrikten har nu nominerat vem de vill se på posten. Kandidaterna är väletablerade partiföreträdare som söker en egen plattform i partiet och det gör valet ovanligt intressant.

Nio distrikt stödjer den sittande ordföranden Nalin Pekgul. Tidigare miljöministern Lena Sommestad som var mycket aktiv inför partiledarvalet har nominerats av sju distrikt och Ylva Johansson av fem. Nalin Pekgul är nöjd med stödet:

– Det är roligt för mig att jag har flest distrikt och flest klubbar bakom mig. Det tycker jag är bra för demokratin att det finns flera kandidater att välja på.

Johansson har delar av två av de största distrikten bakom sig, Stockholms stad och Stockholms län och Sommestad stöds av stora Skåne, medan Pekguls stöd är spritt över landet.

Men att ett distrikt nominerat en kandidat betyder inte att alla distriktens ombud kommer rösta på den kandidaten vid S-kvinnornas kongress, så hur stort stödet kommer vara där, är oklart.

På S-kvinnors hemsida finns länkar till artiklar där kandidaterna skriver varför de vill leda förbundet. Alla distriktens och klubbarnas nomineringar ligger också öppet där, så alla kan se stödet. Nalin Pekgul hoppas öppenheten kan sprida sig till moderpartiet där varken kandidater eller nomineringar brukar vara officiella.

– Vår målsättning är att riktigt demokratisera partiet. Men också att vi får en kultur i Sverige där man vågar säga att jag kandiderar för att jag kandiderar för jag drivs av de här frågorna och att medlemmarna har inflytande - det är det som är det överordnade målet, säger Nalin Pekgul.