Svenska artister byter åsikt om Spotify

2:00 min

Den digitala musiktjänsten Spotify växer och är i dag en av landets största återförsäljare av musik – större än den fysiska skivförsäljningen. Det innebär att företaget blir en allt viktigare inkomstkälla för artisterna, som nu börjar ändra uppfattning om tjänsten.

Det har tidigare förekommit kritik från artister mot Spotify och deras utbetalningar. En av dessa artister är Petter som nu har en annan åsikt.

– När jag uttalade mig om Spotify för första gången hade jag inte sett hur det såg ut, jag förstod inte hur avräkningarna såg ut. I dag har jag sett dem och vet att det finns ett antal andra artister som tycker som jag. I dag satsar alla på att när man släpper en skiva släpper man direkt på Spotify samtidigt som i butik, säger Petter.

Musikindustrin är en bransch i förändring. Förra året backade skivförsäljningen i Sverige med runt 4 procent. Däremot ökade Spotifys utbetalningar till skiv- och musikbolagen markant.

2009 betalade Spotify ut tio miljoner euro, 2010 landade summan på 45 miljoner euro. Förklaringen till detta är Spotifys växande antal användare.

I dag har man över tio miljoner användare i Europa och drygt en miljon av dem är betalande. I takt med att Spotify växer ökar alltså utbetalningarna.

– De står i dag för en väldigt, väldigt stor andel av den totala musikkonsumtionen. Med tanke på att en artist tjänar sina pengar på den royalty de får från sitt skivbolag så är Spotify den enskilt största inkomstkällan för de allra flesta svenska artister i dag när det gäller försäljning, säger Mattias Tengblad, commercial director hos skivbolaget Universal.

Men även om Spotify har skapat nya inkomstkanaler i en värld som länge har handlat om pirater och illegal nedladdning så tycker Mattias Tengblad att det saknas konkurrenter.

– Med tanke på hur pass dominanta de blivit på den här korta tiden i Sverige skulle jag utifrån mitt perspektiv på Universal uppskatta om det kom ett antal aktörer till, vilket jag tror att det gör med tanke på att det går så pass bra och Spotify tjänar så pass mycket pengar som de gör.

– Det vore konstigt om ingen annan aktör ville etablera sig på den marknad som de skapat.