Nytt svenskt bidrag till Libyen

1:17 min

Sverige bidrar med ytterligare 55 miljoner kronor till humanitärt bistånd i Libyen, efter beslut av biståndsorganet Sida.

Det mesta går till internationella Röda Korsets verksamhet där och till UNHCR och UNICEF.

Situationen för befolkningen i Libyen och flyktingarna har blivit ännu sämre den senaste tiden och behoven ökar, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

– Det är fler på flykt. Vi räknar med att det är mellan 1,6 och 2 miljoner människor som omedelbart behöver hjälp utifrån, med mat vatten och sanitet. Också i de läger som finns i grannländerna Egypten och Tunisien behöver folk hjälp med psykosociala problem. Familjer behöver hjälp med att återförenas och se till att man kan minska på trycker på dem som har det väldigt svårt.

Hur ser du på situationen för människorna i Libyen?

– Det är allvarsamt och det är väldigt viktigt att vi kan få en politisk lösning och att Kadaffi tar sitt ansvar och avgår och att det blir ett slut på våldet. Men också att vi omedelbart måste få humanitärt tillträde för det är svårt för de människor som vill dit och andra som vill känna sig säkra på att ha tillträde och att jobba i landet. Så det är viktigt att den humanitära rätten respekteras och det är också en sak som Sverige nu för fram i FN men också förstås i direktkontakter, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.