USA

Kommission vill legalisera marijuana

1:24 min

En internationell kommission, med den förre FN-chefen Kofi Annan som medlem, föreslår att bland annat marijuana ska legaliseras. "Kriget mot narkotika" med tonvikt på polisinsatser har misslyckats, säger den.

Kommissionen presenterade sitt arbete vid en presskonferens i New York. Den säger att politiken under decennier, att förbjuda droger och fängsla missbrukare, har visat sig vara felaktig.

Kommissionen menar att det inte finns en linje som passar för alla stater men medlemmarna säger att man kan titta på positiva exempel som Holland, Portugal och Schweiz som haft en liberal drogpolitik framför allt när det gäller marijuana och där narkotikaanvändningen minskat.

I Europa i allmänhet kan missbruket tacklas som en medicinsk fråga och inte som en polisiär uppgift, sägs det.

– Polisresurserna bör användas mot tunga narkotikaligor och inte mot missbrukare, säger kommissionen som hoppas att deras arbete ska leda till en debatt inom FN om större öppenhet på narkotikaområdet.

I kommissionen ingår en rad tidigare sydamerikanska presidenter men också till exempel förre FN-chefen Kofi Annan, den tidigare amerikanske centralbankschefen Paul Volcker och den brittiske miljardären Richard Branson.

Den största narkotikamarknaden i världen finns i USA och de amerikanska myndigheterna reagerade avvaktande på kommissionens rapport och försvarade politiken som den förts hittills.

– Drogmissbruket i USA är nu hälften av vad det var för 30 år sedan, säger de, och tusentals missbrukare får vård istället för att sättas i fängelse.