EU

Grekland riskerar förlora sin självständighet

1:50 min

Länder inom eurozonen som inte sköter sin ekonomi kan komma att förlora rätten att bestämma över en del av sin egen ekonomi. Den varningen framförde den Europeiska Centralbankschefen Jean-Claude Trichet i går. Varningen skapar en ny debatt i Grekland där till och med delar av det styrande grekiska socialistiska Pasok-partiet nu börjar varna för att landet håller på att förlora sin självständighet.

Det är sedan en tid känt att en rad EU-länder, liksom andra långivare, ställt krav på Grekland om internationell insyn och inblandning för att säkerställa att landet den här gången verkligen genomför en rad besparingar, skattemässiga förändringar, samt ser till att privatiseringsplanerna verkligen genomförs.

Det är krav för att Grekland överhuvudtaget få någon fortsatt hjälp utifrån. Annars går landet i konkurs.

Men i går gick först Europeiska Centralbankens chefsekonom, Jürgen Stark, ut med budskapet att det ibland kan finnas behov för utomstående att intervenera i ett lands ekonomiska system.

Strax efter kom Centralbankschefen, Jean-Claude Trichet, i än mer drastiska ordalag med liknande budskap, men utan att nämna något enskilt land. Han presenterade också förslag om att det borde bildas ett centralt finansministerium, som ska kunna ingripa för att påverka ett enskilt eurolands ekonomiska politik.

Det här kommer samtidigt som Grekland just nu slutförhandlar med den så kallade långivartrojkan; EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken samt Internationella Valutafonden, IMF, om att lösa den mest akuta krisen.

Det lär bli en ny debatt i Grekland nu. Redan har 19 parlamentariker från det styrande Pasok-partiet skrivit ett brev till den egna regeringen, med krav på att demokratifrågan och integritetsfrågan för landet måste debatteras omgående.

Sedan är frågan hur de här uttalandena kommer att tolkas inom övriga EU. För det finns en rad andra eurozonländer och även andra EU-länder där det finns många skeptiska krafter som varnar för just överstatlighet och hotet att länder kan sättas under något slags förmyndarskap.