Fler greker blir arbetslösa med nya sparpaketet

1:25 min

Många statsanställda i Grekland kommer att förlora sina jobb. Det är en del av den nya överenskommelsen som ska kunna rädda Grekland undan statsbankrutt de närmaste veckorna. I dag anordnade två av Greklands största fackförbund massprotester i Aten. De kräver en ekonomisk politik som "säkrar jobben och utökar ekonomiska och sociala rättigheter".

De nya grekiska besparingarna på ungefär 60 miljarder kronor är en förutsättning för att övriga EU och valutafonden IMF ska gå med på att hålla krisdrabbade Grekland under armarna med nya nödlån i mångmiljardklassen.

Omfattande uppsägningar av grekiska statsanställda är en del av sparpaketet som premiärminister Papandreou presenterade på fredagen.

Färre undantag från skattelättnader är en annan del, liksom att sätta fart på de redan tidigare utlovade privatiseringarna av statliga tillgångar för runt 450 miljarder kronor. De senaste månaderna har det inte hänt något alls när det gäller grekiska privatiseringar.

Men på hemmaplan växer protesterna.

Det finns också ett stort politiskt motstånd, till och med inifrån delar av regeringspartiet.

Dessutom tror fortfarande de flesta ekonomer som tillfrågas att Grekland förr eller senare kommer tvingas till en form av statsbankrutt.

Peter Dickson är strateg på Commerzbank. Han menar att Grekland är fångat i ett Moment 22: ju mer grekerna sparar, desto mer skadas deras tillväxt och därmed minskar skatteintäkterna.