Kristianstad

"Maud har passerat bäst-före-datum"

1:16 min

Centern i Kristianstad vill att partiledaren Maud Olofsson avgår och att en efterträdare väljs på partistämman i Åre i slutet av september.

– Det är inte fel på vår politik, däremot måste partiledaren bytas ut för att Centern ska nå nya väljare, säger Karl Gemfeldt, vice ordförande i kommunkretsen.

Kristianstadcentern har skickat ett brev till valberedningen för att få partiet att inse allvaret efter det dåliga valresultatet i höstas.

Det är inte första gången som centerpartister öppet deklarerar att Maud Olofsson bör avgå. Tidigare har Centerns ungdomsförbund ställt samma krav liksom riksdagsledamöterna Frederick Federley och Abir Al-Sahlani.

Och anledningen till kravet på hennes avgång är det dåliga valresultatet i höstas. I partiets egen valanalys står det att Centern var det parti som relativt sett gjorde den största tillbakagången mellan valen 2006 och 2010. För att vända trenden behövs förändringar både vad gäller politik, organisation och kommunikation står det i den analysen.

Kristianstadcentern tycker visserligen att Maud Olofsson har gjort ett bra jobb sedan hon tillträdde 2001, men nu är det dags för henne att lämna plats åt en ny ledare, står det i skrivelsen till valberedningen.