S säger definitivt nej till flyginsatser i Libyen

1:16 min

De svenska Gripen-planen måste tas hem från Libyen om Socialdemokraterna ska acceptera ytterligare insatser i landet. Att bevaka flygförbudszonen är ett avslutat uppdrag. Det definitiva beskedet gav idag partiledare Håkan Juholt i Ekots lördagsintervju.

– Insatsen att upprätthålla flygförbudszonen ska avslutas, säger Håkan Juholt. 

Där är du inte beredd att kompromissa? 

– Nej, den ska avslutas. 

Om Socialdemokraterna ska vara med i fortsatta engagemang i Libyen, då finns det inga flygplan med, inte ens spaningsflyg? 

– Då handlar det om att hävda vapenembargot, inte denna förbudszon, säger Håkan Juholt.  

Att Nato vill förlänga insatsen i Libyen är klart, men vad Sverige ska göra är alltså osäkert. Just nu pågår förhandlingar mellan Socialdemokraterna och den moderata partiledningen. 

Både från regeringen och från Socialdemokraterna har det tydligt deklarerats att det handlar om mer än flyg och att marina insatser diskuteras.

Men det enda skriftliga dokument som har offentliggjorts är en fråga om fortsatt flygövervakning från försvarsalliansens generalsekreterare till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Frågan är varför Nato-chefen ber om något som Håkan Juholt tycker är onödigt. 

– Ja, det låter jag vara osagt. Ingen har påstått att Kadaffi idag har ett flygvapen som bombar sin befolkning. Ingen har sagt att det pågår sådan beskjutning mot befolkningen från Kadaffis flygvapen. Då är det väl orimligt att vårt bidrag ska vara att förhindra det som faktiskt inte sker, säger Håkan Juholt.