al-Qaidaledare antas dödad i flygattack

I Waziristan i nordvästra Pakistan kan en av landets mest eftersökta al-Qaidaledare, Ilyas Kashmiri, ha dödats i en attack av ett fjärrstyrt amerikanskt flygplan i fredags.  Det uppger den pakistanska underrättelsetjänsten.

Ilyas Kashmiri, som bland annat misstänks ha planerat en attack mot Jyllandsposten, antas vara en av nio militianta islamister som dog i attacken.

Kashmiris död var på lördagskvällen inte officiellt bekräftad av de pakistanska myndigheterna, som dock sade att de har "starka indikationer" på att han dödats.

De nio dödade i attacken uppges vara illa åtgånga och begravdes strax efter anfallet. Men enligt de pakistanska myndigheterna tillhörde alla terrorgruppen Huji, som Kashmiri var operativ ledare för. Gruppen hade också visats i området för attacken i flera dagar.

En lokal tjänsteman säger till nyhetsbyrån AFP att man nu försöker få någon av Kashmiris anhöriga att identifiera kroppen eller få en bekräftelse från hans terrorgrupp.

Det är emellertid inte första gången Ilyas Kashmiri dödförklaras. I september 2009 rapporterades han också död efter en amerikansk drönarattack, men det kunde aldrig bekräftas.

Kashmiri tros också ligga bakom självmordsattacken mot det amerikanska konsulatet i Karachi 2006 och det osannolika anfallet mot en pakistansk flygbas förra månaden.

En grupp om bara sex upprorsmän tog sig då obemärkta in på basen och förstörde två avancerade spaningsflygplan. Sedan höll de stånd mot över 100 kommandosoldater i 16 timmar.

Två av dem lyckades också komma undan den pakistanska militären efter attacken på flygbasen.

USA har satt en belöning på 30 miljoner kronor för uppgifter som kan leda till att Kashimiri dödas eller grips.