Fler unga utan jobb

Arbetslösheten stiger i flera av länets kommuner. Värst är det med ungdomsarbetslösheten som i juni hade ökat med 10 % jämfört med samma månad förra året.

Högst är arbetslösheten i Västerås. När det gäller ungdomar är öppet arbetslösa och de i olika program tillsammans 1450 i juni och det är 100 fler än förra året.

I torsdags åkte kommunstyrelsen i Västerås runt med buss och besökte olika platser där man stöder åtgärder för arbetslösa.

De stannade bland annat Västerås och Atlas-projektet, som vi berättade om igår. Vi frågade vad Västerås kommunpolitiker vill göra mot ungdomsarbetslösheten:

- Vi ifrån oppositionen tycker att man borde ha sett över hur man kan hjälpa ungdomar i gymnasieskolan. De som har problem med skolan vill inte ha teori och borde få andra alternativ, som en lärlingsutbildning, säger Elisabeth Fridén, Kristdemokraterna.

- Från Folkpartiets sida tycker vi att det är olyckligt att så många ungdomar mellan 18 och 24 år är arbetslösa. Jag sitter i utbildningsnämnden också och gymnasieskolan är inte den enda lösningen. Vi behöver fler lösningar och det är dem vi åker runt och tittar på idag. Så att vi politiker kan diskutera och hitta nya vägar, säger Roger Haddad, Folkpartiet.

Förslag på aktiviteter för ungdomarna från oppositionen, men inga idéer om hur fler jobb ska skapas för dem när utbildningarna är över. Även majoritetspartiet Socialdemokraterna har få konkreta förslag:

- Vi har en hel del bekymmer. Det krävs att konjunkturen vänder så att det blir fler jobb, säger Åke Hillman kommunalråd i Västerås.

På frågan om vad kommunen gör för att påverka näringslivet svarar han att de inte kan göra mycket annat än att heja på.

- När ungdomar går arbetslösa är det väl det som är allvarligast. De kan hamna i riskzonen för att aldrig komma in på arbetsmarknaden och kunna försörja sig själva. Vi måste skapa aktiviteter och utbildningar för dem, sysslolösa ungdomar är en fara för samhället. Vi är inte nöjda med det som staten gör, vi försöker själva lösa det på olika sätt och Atlas är ett exempel, säger Åke Hillman.