Bengtsfors

Förgiftad mark risk för småbarn

1:14 min

Arsenik vid ett villaområde väcker oro i Bengtsfors.

Det är ett grönområde som utnyttjas av barnfamiljer och det finns en liten badstrand. Nu står det informationstavlor om risken för arsenik.

Karin Fahlstrom som är miljöinspektör vid Dalslands miljökontor har fått en del telefonsamtal.

– Det är klart att de är oroliga. Det står på informationstavlorna att barn inte ska vara ute i det området, säger Karin Fahlström.

– De som bor där behöver inte vara akut oroliga. Det är vegetation över ytan och då behöver man inte vara rädd för att det ska damma men småbarn bör inte krypa omkring där. Jag bedömer att det är små risker för att det ska vara giftigt i vattnet, säger Karin Fahlström.

Området ligger vackert vid kanten till sjön Lelången. Det har tidigare funnits en pappersmassefabrik på platsen. Den stängde 1964 och revs 1976. Nu har undersökningar påbörjats på platsen för att eventuellt sanera det förorenade fabriksområdet. Det var då man upptäckte ett område med förhöjda halter av arsenik och bly. Arsenik kan vara riskabel för småbarn om de äter av jorden.

Till veckan kommer svar på ett antal prover som ska kartlägga utbredningen av arsenik och bly.

– Proverna är tagna för att kunna avgränsa hur stort område som har höga halter och efter det är det dags för en bedömning kring hur det ska saneras, säger Karin Fahlström.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
Tel: 0706 66 70 93