Många samlades för att fira nationaldagen

1:17 min

I dag är det Sveriges nationaldag, svenska flaggans dag, och det firas på olika sätt över hela landet. Firandet startade redan klockan 8 på morgonen. Här kan du läsa och lyssna på hur firandet gick till på vissa ställen i landet i dag.

Det är nu sju år sedan nationaldagen blev helgdag och i Varberg i Halland startade firandet klockan 8 imorse med marsch genom centrum, flagghissning och tal av olika slag. Det var drygt 100 personer på plats som deltog i firandet.

I Stockholm är det många som samlas på Skansen på Djurgården för ett traditionellt firande. Christer King Edeborg är en av dem som är där tillsammans med sin dotter. Båda i Sverigetröjor.

I Värmland väntas omkring 15 000 personer fira nationaldagen på torget i Filipstad som liksom i Varberg började redan klockan 8 på morgonen. Värmlands största kafferep ska äga rum vid 15-tiden med flera kändisar, bland andra Anders Lundin och Björn Hellberg. Under kvällen blir det skidtävling på snö, som kanske inte är helt vanligt den 6 juni.

På Gotland firas nationaldagen bland annat med att landshövding Cecilia Schelin Sejdegård hälsar ett 50-tal nya svenska medborgare välkomna på Gotland.

I Sjuhärad träffades mellan 300 och 400 personer i Ramnaparken i Borås för att delta i firandet.

Tusentals umebor vallfärdade till Gammlia, Västerbotten, i det vackra vädret där kommunalrådet Tamara Spiric delade ut diplom till de nya medborgarna.Nationaldagen firades med bakelser och nationalsång på Folkkärna Gammelgård i Avesta, Dalarna.

I Jönköping vajjar de svenska flaggorna och Annika Burman från Aneby som är på plats med familjen för att fira nationaldagen.

Kung Carl XVI Gustaf besökte Eslöv för att hålla tal och dela ut svenska flaggor nu på förmiddagen.
Samtidigt i Malmö, firade 175 personer att de fått svenskt medborgarskap.